Porady o sprzątaniu

Czyszczenie i konserwacja drewnianych mebli kuchennych. Sprawdzone sposoby

10-07-2017

Jak dbać o meble kuchenne

Kuchenne meble czyścimy zazwyczaj tak samo, niezależnie od tego, z jakiego materiału zostały wykonane. Drewno wymaga jednak szczególnej uwagi, aby przez wiele lat było funkcjonalne i estetyczne. Istnieją proste sposoby, dzięki którym nasze drewniane blaty, deski, meble czy dekoracje będą wyglądać jak nowe.

Mycie drwnianych szafek kuchennych

Szafki kuchenne wykonane z prawdziwego drewna to nie lada rarytas. Nie tylko przez wzgląd na swoją cenę, ale także dostępność. Szafki, o które będziemy odpowiednio dbać, mogą posłużyć nam nawet pół wieku. Jak tego dokonać?  Na wygląd drewna ma wpływ otoczenie, a stała ekspozycja na słońce może spowodować zanik pierwotnego koloru i blasku. Należy więc chronić meble przed promieniami słonecznymi i zasłaniać okna chociażby firanką. Kolejnym problemem są odkształcenia powstające w wyniku ciągłego otwierania szafek i szuflad. Warto rozpatrzeć zamontowanie specjalnych ograniczników, dzięki którym drzwiczki mebla nie będą uderzały o siebie lub o ścianę. Do codziennego czyszczenia drewnianych szafek kuchennych wybierajmy jedynie wodę z preparatami przeznaczonymi do mycia drewna. Nie używajmy żadnych ściernych środków czyszczących czy żrących produktów chemicznych. Przy gruntownym sprzątaniu mieszkania można pokusić się o zabezpieczenie szafek odpowiednim środkiem.

Czyszczenie deski do krojenia z drewna

Bakterie czują się na drewnianych deskach świetnie, dlatego ważne jest, aby czyścić je regularnie, a najlepiej nawet po każdym użyciu. Po zakończeniu krojenia należy natychmiast przemyć deskę gorącą wodą. To płukanie powinno zabić większość bakterii i zapobiec ich szybkiemu namnażaniu. Unikamy przygotowywania mięsa na drewnianej desce, a także używajmy mydła po krojeniu owoców i warzyw. Raz w tygodniu popsikajmy powierzchnię deski zwykłym octem. Do pozbycia się trwałych plam po żywności wystarczy odrobina soli, ciepła woda i kilka minut intensywnego szorowania.

Regularne mycie drewnianych blatów

Czyszczenie blatów z drewna nie jest identyczne jak w przypadku deski do krojenia. Może to wydawać się dziwne, ale deska nie musi wyglądać pięknie, natomiast blaty powinny się prezentować przez wiele lat. Jak tylko rozlejemy coś na drewnie, natychmiast wytrzyjmy to papierowym ręcznikiem, by zapobiec powstawaniu plam. Połączenie wody i mydła jest naszym najlepszym przyjacielem, z kolei ocet jest wrogiem. Chociaż ma on tysiące zastosowań, to w przypadku drewna może narobić niemałych szkód, ponieważ jest  kwaśny i może rozpuścić klej, który łączy poszczególne części blatu. Mieszanina specjalistycznego środka do dezynfekcji z wodą pomoże nam pozbyć się bakterii,  ale nie należy nadużywać tej toksycznej substancji. Oczywiście unikajmy krojenia czegokolwiek bezpośrednio na blacie, ponieważ głębokie rysy bardzo trudno ukryć na drewnianej powierzchni. W czyszczeniu blatów bądźmy ostrożni i nie stosujmy szorujących narzędzi.

Konserwacja drewnianych mebli

Dbając o powierzchnie drewnianych mebli w kuchni przede wszystkim jesteśmy w stanie przedłużyć ich żywotność. Dzięki temu unikniemy potrzeby kupowania nowych zestawów co kilka lat. Dlatego jeśli wydaje się nam, że fronty drzwiczek od szafek będziemy mogli umyć raz na pół roku, to zapewne skończymy z meblami umazanymi w tłuszczu, kurzu i brudzie. Im bardziej zapuścimy drewniane powierzchnie, tym ciężej będzie doprowadzić je do pierwotnego stanu. Niekiedy nawet okaże się to niemożliwe. Dlatego należy skrupulatnie czyścić drewniane meble przynajmniej raz w miesiącu i za każdym razem, gdy zauważymy na nich plamy lub ślady użytkowania.

Najłatwiejszym sposobem na regularne utrzymanie czystości jest wykupienie pakietu godzin sprzątania tutaj.

Drewniane meble są niezwykle estetyczne i pasują do każdego wnętrza, jednak jeśli zdajemy sobie sprawę z tego, nie będziemy mogli poświęcić im aż tak dużej uwagi, to lepiej zdecydujmy się na inny, łatwiejszy w utrzymaniu materiał.

lista aktualności