Żywność ekologiczna, to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce stosowane są certyfikaty Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG (stan na rok 2006).
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
* ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
* ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
* społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.
Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 50 milionów EURO. Żywność certyfikowaną kupuje się głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie, jednakże jej udział w całkowitej powierzchni rolnej jest wciąż niski – ok. 1%.
Cieszy także fakt, że coraz więcej ludzi przekonuje się do ekologicznego sprzątania. Używane ekologiczne środki czystości nie tylko są skuteczne i wydajne, ale przede wszystkim nie zatruwają środowiska naturalnego. Z roku na rok rośnie popyt na tego typu środki – także w Polsce. Również coraz więcej profesjonalnych firm sprzątających w swoich ofertach posiada ekologiczne sprzątanie. Serwis HOJO.PL szczególnie podkreśla ekologiczną stronę usług sprzątania.
>>> Więcej informacji na temat ekologicznych środków czystości znajdziesz na stronie http://sklep.hojoclean.pl