Porady o sprzątaniu

Czym myć lodówkę? Czyszczenie bez użycia środków chemicznych

26-11-2018
czyszczenie lodowki
fot. unsplash.com

Czy trzeba myć lodówkę wewnątrz?

Nie da się ukryć – większość z nas zapomina o czyszczeniu lodówki od wewnątrz. Jednak wraz ze zbliżającymi się świętami warto zadbać o jej stan zanim napełnimy ją po brzegi. Jest to niezwykle ważne ze względów bezpieczeństwa i higieny. W badaniu NSF 2013 Germ Study z 2013 roku, które dotyczyło występowania złośliwych i groźnych drobnoustrojów na urządzeniach kuchennych takich jak lodówki, blendery, sztuce, itp. okazało się, iż najbardziej podatne na przyjmowanie zarazków były lodówki, a dokładniej szuflady na warzywa i owoce oraz szuflady/półki na mięso.

Z kolei ankieta przeprowadzona przez ośrodek badawczy American Dietetic Association, wśród pracowników biurowych na temat tego, jak często czyszczona jest lodówka w biurze dała następujące wyniki. Okazało się, że 44% lodówek jest czyszczonych raz w miesiącu, a 22% jedynie raz w roku!

drobnoustroje w lodówce

W pracy "STAN SANITARNY LODÓWEK W DOMACH PRYWATNYCH" autorów: Mateusz Ossowski, Martyna Kasela, Bożena Nowakowicz-Dębek, Łukasz Wlazło możemy zobaczyć jak wygląda udział procentowy poszczególnych grup drobnoustrojów wyizolowanych ze środkowej półki lodówki.

Gruntowne i regularne mycie lodówki wewnątrz pomoże zniwelować ryzyko pojawienia się pleśni oraz wpłynie pozytywnie na ogólne działanie naszego sprzętu. Poza tym nie ma nic gorszego niż niepokojący zapach wydobywający się z lodówki. Aby wyczyścić lodówkę i doprowadzić ją do idealnego stanu nie zawsze trzeba sięgać po toksyczne i często niebezpieczne dla naszego zdrowia środki czystości – równie dobrze sprawdzą się naturalne produkty. Poniżej prezentujemy krok po kroku jak umyć lodówkę?

Jeżeli zależy Ci na czystej lodówce zarówno w mieszkaniu jak i biurze, sprawdź jakie usługi sprzątania świadczymy w największych miastach Polski.

 

Jak często myć lodówkę?

Zalecamy gruntowne czyszczenie przynajmniej raz na pół roku. Jeżeli jednak często przechowujesz w lodówce wędzone ryby lub sery pleśniowe, warto sprzątać lodówkę częściej.

Ważne!
Jeżeli lodówka ma pojemnik na warzywa i owoce, tzw. fresh zone, regularnie (najlepiej co tydzień) sprawdzaj jej stan czystości i myj oraz wycieraj do sucha.


Jak i czym myć lodówkę?

Przed przystąpieniem do prac przygotuj sobie niezbędne akcesoria do mycia. Będą to:

  • miękka szmatka
  • ocet
  • patyczki/wykałaczki
  • soda oczyszczona
  • sok z cytryny
  • sól


wyjmij rzeczy z chłodziarkiWyjmij wszystko w lodówki

Jeśli w lodówce mamy żywność przenieśmy ją do miski z lodem lub, jeśli posiadamy, skorzystajmy z podróżnej chłodziarki. Wyciągnijmy wszystkie półki i szuflady, i umieśćmy je na razie np. w wannie lub pod prysznicem. Jeśli są na nich stare, twarde plamy, to zalejmy je ciepłą wodą na kilka minut.

Zobacz również artykuł: Jak myć okna?

sprawdź termin przydatnościSprawdź terminy przydatności

Bardzo często zdarza się tak, że w lodówce składujemy rzeczy, które nie nadają się już do spożycia. Przed świętami i tak zapewne obkupimy się we wszystko, co jest nam potrzebne. Wyrzućmy więc produkty, które są już stare lub mają zbliżający się termin przydatności.

odłącz z prąduOdłącz lodówkę

Nie jest to zawsze konieczne, jednak jeśli chcemy dokładnie wysprzątać każdy zakamarek lodówki, będzie to niezbędne, tym bardziej w przypadku zamrażalnika. Temperatura wewnątrz urządzenia powinna być wyższa niż 0 oC, ponieważ w innym razie mydliny i woda będą po prostu przymarzać do ścianek. Jeśli nie mamy dostępu do kontaktu to przełączmy lodówkę do najwyższego ustawienia temperatury.

usuwanie pleśni z lodówkiUsuń pleśń w lodówce

Pleśń najczęściej zbiera się na uszczelkach na drzwiczkach lub przy odpływach. Do ich wstępnego czyszczenia możesz użyć wykałaczek, patyczków do uszu, itp. Aby dokładnie pozbyć się pleśni i podobnych zbrudzeń należy myć lodówkę wodą z octem. Sprawdzi się również boraks. Te środki powinny zabić ponad 80% pleśni, więc warto na koniec wszystko przetrzeć olejkiem z drzewa herbacianego, aby podbić efekt.

czyszczenie ścianek lodówkiWyczyść ścianki

Gdy pozbyliśmy się już pleśni oraz plam z resztek jedzenia (usuwamy je w podobny sposób jak pleśń) czas zająć się estetyką wnętrza lodówki. Aby nie uszkodzić ścianek wystarczy wymieszać dwie filiżanki ciepłej wody z dwoma łyżkami sody oczyszczonej, soku z cytryny, soli lub octu. To co wybierzemy zależy wyłącznie od naszych zasobów, ponieważ każda z wyżej wymienionych substancji świetnie radzi sobie z bakteriami. Lodówkę w środku czyścimy najpierw od góry, a kończymy na dolnej ściance.

Zobacz również artykuł: Jak wyczyścić fugi w kuchni i łazience?

czyszczenie uszczelekWytrzyj uszczelki

To w nich tak naprawdę znajduje się wszystko, co najgorsze i przeważnie są prawdziwą „skarbnicą” brudu oraz nieprzyjemnego zapachu. Dokładnie przetrzyjmy uszczelki lodówki octem, a jeśli są w nich trudnodostępne miejsca, to wykorzystajmy patyczki do uszu. Uszczelki zalane octem pozostawmy na chwilę, a następnie wysuszmy przy użyciu bawełnianej szmatki.

mycie półekDokładnie umyj półki lodówki

Wszystkie elementy, które można wyciągnąć i przełożyć do wanny przepłuczmy ciepłą wodą, a następnie umyjmy przy pomocy gąbki i octu. Obwicie przelejmy je wodą i pozostawmy do wysuszenia. Aby pięknie lśniły możemy na koniec przetrzeć je zwilżoną sokiem cytryny szmatką. Wewnętrze przytwierdzone części również czyścimy w ten sposób, jednak najpierw warto je odkurzyć (tyczy się to całego wnętrza lodówki). Pamiętajmy o tym, że szuflady zamrażalki powinny być zupełnie suche, zanim włożymy je z powrotem do urządzenia.

zapach w lodówceZadbaj o zapach

Do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu octu wykorzystujemy prosty patent – do bawełnianego woreczka wystarczy nasypać trochę kawy i sody oczyszczonej. Taki pakunek powinien w godzinę poradzić sobie z drażniącym aromatem.

pojemnik na wodęPamiętaj o pojemniku na wodę

W modelach lodówek, których nie trzeba rozmrażać, występuje pojemnik na skraplającą się wodę. Znajduje się on z tyłu urządzenia na samym dole. Stojąca w nim woda może odstręczająco pachnieć, a wężyki ją doprowadzające mogą się zapychać. W takim przypadku należy je wymontować (przeważnie bardzo łatwo „wychodzą”) i przepłukać ciepłą wodą z octem. To samo robimy z pojemnikiem.

checkTo takie proste!

Na koniec wystarczy przetrzeć lodówkę z zewnątrz delikatną gąbką oraz ustawić półki i szuflady na miejsce. Zanim ponownie umieścimy w niej jedzenie poczekajmy 30 min. aż temperatura w środku osiągnie optymalny poziom.

Średnia ocena artykułu: 4.8 - 12 ocen

lista aktualności