Czym myć lodówkę? Czyszczenie bez użycia środków chemicznych
Czy trzeba myć lodówkę wewnątrz?
Nie da się ukryć – większość z nas zapomina o czyszczeniu lodówki od wewnątrz. Jednak wraz ze zbliżającymi się świętami warto zadbać o jej stan zanim napełnimy ją po brzegi. Jest to niezwykle ważne ze względów bezpieczeństwa i higieny. W badaniu NSF 2013 Germ Study z 2013 roku, które dotyczyło występowania złośliwych i groźnych drobnoustrojów na urządzeniach kuchennych takich jak lodówki, blendery, sztuce, itp. okazało się, iż najbardziej podatne na przyjmowanie zarazków były lodówki, a dokładniej szuflady na warzywa i owoce oraz szuflady/półki na mięso.
Z kolei ankieta przeprowadzona przez ośrodek badawczy American Dietetic Association, wśród pracowników biurowych na temat tego, jak często czyszczona jest lodówka w biurze dała następujące wyniki. Okazało się, że 44% lodówek jest czyszczonych raz w miesiącu, a 22% jedynie raz w roku!
W pracy "STAN SANITARNY LODÓWEK W DOMACH PRYWATNYCH" autorów: Mateusz Ossowski, Martyna Kasela, Bożena Nowakowicz-Dębek, Łukasz Wlazło możemy zobaczyć jak wygląda udział procentowy poszczególnych grup drobnoustrojów wyizolowanych ze środkowej półki lodówki.
Gruntowne i regularne mycie lodówki wewnątrz pomoże zniwelować ryzyko pojawienia się pleśni oraz wpłynie pozytywnie na ogólne działanie naszego sprzętu. Poza tym nie ma nic gorszego niż niepokojący zapach wydobywający się z lodówki. Aby wyczyścić lodówkę i doprowadzić ją do idealnego stanu nie zawsze trzeba sięgać po toksyczne i często niebezpieczne dla naszego zdrowia środki czystości – równie dobrze sprawdzą się naturalne produkty. Poniżej prezentujemy krok po kroku jak umyć lodówkę?
Jeżeli zależy Ci na czystej lodówce zarówno w mieszkaniu jak i biurze, sprawdź jakie usługi sprzątania świadczymy w największych miastach Polski.
Jak często myć lodówkę?
Zalecamy gruntowne czyszczenie przynajmniej raz na pół roku. Jeżeli jednak często przechowujesz w lodówce wędzone ryby lub sery pleśniowe, warto sprzątać lodówkę częściej.
Jeżeli lodówka ma pojemnik na warzywa i owoce, tzw. fresh zone, regularnie (najlepiej co tydzień) sprawdzaj jej stan czystości i myj oraz wycieraj do sucha.
Jak i czym myć lodówkę?
Przed przystąpieniem do prac przygotuj sobie niezbędne akcesoria do mycia. Będą to:
- miękka szmatka
- ocet
- patyczki/wykałaczki
- soda oczyszczona
- sok z cytryny
- sól
Wyjmij wszystko w lodówki
Jeśli w lodówce mamy żywność przenieśmy ją do miski z lodem lub, jeśli posiadamy, skorzystajmy z podróżnej chłodziarki. Wyciągnijmy wszystkie półki i szuflady, i umieśćmy je na razie np. w wannie lub pod prysznicem. Jeśli są na nich stare, twarde plamy, to zalejmy je ciepłą wodą na kilka minut.
Zobacz również artykuł: Jak myć okna?
Sprawdź terminy przydatności
Bardzo często zdarza się tak, że w lodówce składujemy rzeczy, które nie nadają się już do spożycia. Przed świętami i tak zapewne obkupimy się we wszystko, co jest nam potrzebne. Wyrzućmy więc produkty, które są już stare lub mają zbliżający się termin przydatności.
Odłącz lodówkę
Nie jest to zawsze konieczne, jednak jeśli chcemy dokładnie wysprzątać każdy zakamarek lodówki, będzie to niezbędne, tym bardziej w przypadku zamrażalnika. Temperatura wewnątrz urządzenia powinna być wyższa niż 0 oC, ponieważ w innym razie mydliny i woda będą po prostu przymarzać do ścianek. Jeśli nie mamy dostępu do kontaktu to przełączmy lodówkę do najwyższego ustawienia temperatury.
Usuń pleśń w lodówce
Pleśń najczęściej zbiera się na uszczelkach na drzwiczkach lub przy odpływach. Do ich wstępnego czyszczenia możesz użyć wykałaczek, patyczków do uszu, itp. Aby dokładnie pozbyć się pleśni i podobnych zbrudzeń należy myć lodówkę wodą z octem. Sprawdzi się również boraks. Te środki powinny zabić ponad 80% pleśni, więc warto na koniec wszystko przetrzeć olejkiem z drzewa herbacianego, aby podbić efekt.
Wyczyść ścianki
Gdy pozbyliśmy się już pleśni oraz plam z resztek jedzenia (usuwamy je w podobny sposób jak pleśń) czas zająć się estetyką wnętrza lodówki. Aby nie uszkodzić ścianek wystarczy wymieszać dwie filiżanki ciepłej wody z dwoma łyżkami sody oczyszczonej, soku z cytryny, soli lub octu. To co wybierzemy zależy wyłącznie od naszych zasobów, ponieważ każda z wyżej wymienionych substancji świetnie radzi sobie z bakteriami. Lodówkę w środku czyścimy najpierw od góry, a kończymy na dolnej ściance.
Zobacz również artykuł: Jak wyczyścić fugi w kuchni i łazience?
Wytrzyj uszczelki
To w nich tak naprawdę znajduje się wszystko, co najgorsze i przeważnie są prawdziwą „skarbnicą” brudu oraz nieprzyjemnego zapachu. Dokładnie przetrzyjmy uszczelki lodówki octem, a jeśli są w nich trudnodostępne miejsca, to wykorzystajmy patyczki do uszu. Uszczelki zalane octem pozostawmy na chwilę, a następnie wysuszmy przy użyciu bawełnianej szmatki.
Dokładnie umyj półki lodówki
Wszystkie elementy, które można wyciągnąć i przełożyć do wanny przepłuczmy ciepłą wodą, a następnie umyjmy przy pomocy gąbki i octu. Obwicie przelejmy je wodą i pozostawmy do wysuszenia. Aby pięknie lśniły możemy na koniec przetrzeć je zwilżoną sokiem cytryny szmatką. Wewnętrze przytwierdzone części również czyścimy w ten sposób, jednak najpierw warto je odkurzyć (tyczy się to całego wnętrza lodówki). Pamiętajmy o tym, że szuflady zamrażalki powinny być zupełnie suche, zanim włożymy je z powrotem do urządzenia.
Zadbaj o zapach
Do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu octu wykorzystujemy prosty patent – do bawełnianego woreczka wystarczy nasypać trochę kawy i sody oczyszczonej. Taki pakunek powinien w godzinę poradzić sobie z drażniącym aromatem.
Pamiętaj o pojemniku na wodę
W modelach lodówek, których nie trzeba rozmrażać, występuje pojemnik na skraplającą się wodę. Znajduje się on z tyłu urządzenia na samym dole. Stojąca w nim woda może odstręczająco pachnieć, a wężyki ją doprowadzające mogą się zapychać. W takim przypadku należy je wymontować (przeważnie bardzo łatwo „wychodzą”) i przepłukać ciepłą wodą z octem. To samo robimy z pojemnikiem.
To takie proste!
Na koniec wystarczy przetrzeć lodówkę z zewnątrz delikatną gąbką oraz ustawić półki i szuflady na miejsce. Zanim ponownie umieścimy w niej jedzenie poczekajmy 30 min. aż temperatura w środku osiągnie optymalny poziom.
Średnia ocena artykułu: 4.8 - 12 ocen
Masz pytania?
lub zostaw numer - nasz konsultant skontaktuję się z Tobą!