Jak posprzątać i utrzymać w czystości kuchnię biurową? 4 proste zasady wzorowego biura

17-07-2019
kuchnia w biurze
fot. unsplash.com

Dla pracownika biuro czasami staje się drugim domem. To w nim spędza większość dnia, dlatego nowoczesne biuro powinno zapewnić swoim pracownikom miejsce do spędzania przerw i przygotowywania posiłków. Taką przestrzenią jest kuchnia, w której warunki niestety nie zawsze są zadowalające. Jak zatem posprzątać i utrzymać w czystości kuchnię biurową?

Kuchnia pełni bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu biura. To niemalże, podobnie jak sala konferencyjna, wizytówka firmy. W kuchni biurowej nie tylko przygotowujemy posiłki, ale również rozmawiamy ze znajomymi z pracy i mamy okazję się zrelaksować. Tylko jak odpoczywać w miejscu, które jest brudne i zaniedbane? Tak jak w domu, tak i w pracy, porządek w kuchni powinien zostać zachowany.

Jak zadbać o kuchnię biurową, skoro dzieli się ją z tak dużą liczbą osób? Jak sprawić, by lśniła nie tylko czystością, ale i przykładem? Przede wszystkim trzeba się dostosować do kilku zasad.

Po pierwsze: Czysta kuchnia to zaopatrzona kuchnia

Porządek w biurowej kuchni nie zrobi się sam! Za jego utrzymanie odpowiedzialna jest każda osoba korzystająca z tej przestrzeni. Ale jak zadbać o czystość w miejscu, które nie zostało zaopatrzone w niezbędne narzędzia i środki czystości? Nie da się!

Dlatego obowiązkiem każdego pracodawcy jest zapewnienie pracownikom odpowiednich narzędzi, umożliwiających im utrzymanie porządku. W kuchni biurowej nie powinno zabraknąć takich sprzętów jak ociekacze, zmywarka i stojaki na brudne naczynia. Stojaki to szczególnie przydatne narzędzia w miejscu, z którego na co dzień korzysta mnóstwo ludzi, ponieważ pozwalają przechować nieumyte naczynia do końca dnia. Dzięki niemu blaty kuchenne i zlew pozostają puste i czyste przez cały dzień.

Oczywiście w kuchni nie powinno również zabraknąć ręczników papierowych, ściereczek, gąbek, płynów do naczyń oraz koszy do segregacji śmieci.

Zobacz również: Jak wyczyścić zmywarkę w kuchni?

Po drugie: Zasady są od tego, by ich przestrzegać

Pomocną rzeczą w utrzymaniu czystości w kuchni biurowej jest sporządzenie i wywieszenie listy zasad. Dzięki niej każdy pracownik będzie wiedział, do czego jest zobowiązany, korzystając ze wspólnej kuchni. Taka lista powinna zresztą dotyczyć nie tylko kuchni, ale każdego pomieszczenia w biurze, w tym i łazienki.

Przykładowo, zasady dotyczące korzystania z kuchni biurowej powinny obejmować takie punkty:

  • nie wolno pozostawiać po sobie śmieci na kuchennym blacie,
  • w lodówce mogą znajdować się wyłącznie produkty o ważnym terminie przydatności do spożycia (w przeciwnym razie zostaną wyrzucone!),
  • nie wolno spłukiwać resztek jedzenia w zlewie.

Niektóre wytyczne mogą mieć banalny wydźwięk, ale nie zmienia to faktu, że odpowiednio i szczegółowo przygotowana lista sprzątania kuchni w biurze zobowiązuje i musi działać. Trzeba pamiętać, by lista została wywieszona w widocznym miejscu.

Po trzecie: Zwrócenie uwagi jeszcze nikomu nie zaszkodziło

kuchnia w biurze

Jeśli pracownik lub szef widzi, że jakaś osoba nie przestrzega zasad czystej kuchni, powinien zwrócić jej uwagę - oczywiście w sposób kulturalny! Gdy dochodzi do sytuacji, w której nie wiemy, kto pozostawił po sobie brudny talerz w zlewie lub nie przetarł z blatu resztek jedzenia, zawsze możemy zrobić zdjęcie i wywiesić je w kuchni z przykładowym dopiskiem: Drogie koleżanki i koledzy, tak nie robimy!

Takie działania nie mają na celu ośmieszenia drugiej osoby - nie są wyrazem tego, czy kogoś lubimy czy nie - po prostu chcemy uświadomić wszystkich, że czysta kuchnia w biurze to dobro wspólne i każdy powinien o nią dbać.

Po czwarte: Profesjonalna ekipa sprzątająca musi być!

Niezależnie od tego, ile osób znajduje się w biurze i jak bardzo nie starają się one o czystą kuchnię, nigdy nie uda się tego zrobić na sto procent. Dlatego pracodawca mimo wszystko powinien zatroszczyć się i zatrudnić profesjonalną firmę sprzątającą, która zadba nie tylko o czystość w kuchni, ale również w pozostałych pomieszczeniach biurowych.

Warto jednak przed podjęciem współpracy jasno określić swoje zapotrzebowanie na liczbę godzin, które ekipa sprzątająca powinna przeznaczyć na prace porządkowe. W zależności od wielkości biura i ilości pracowników, firma sprzątająca może wykonywać zadania każdego dnia lub tylko w dni wyznaczone, np. w weekendy.

Najpopularniejsze lokalizacje w, których sprzątamy biura to:


Bonus: Jak właściwie sprzątać kuchnię biurową?

Osoba, która zabiera się za czyszczenie kuchni - pracująca w biurze czy pochodząca z ekipy sprzątającej - powinna podchodzić do swoich zadań skrupulatnie. Poniżej wymieniamy czynności, które warto wykonywać w kuchni, najlepiej każdego dnia:

  • starannie myć zlewozmywak oraz baterię kuchenną za pomocą środków do tego przeznaczonych;
  • czyścić mikrofalówkę oraz ją dezynfekować;
  • opróżniać zmywarkę do naczyń;
  • czyścić blaty kuchenne (kuchnia biurowa może być siedliskiem naprawdę wielu bakterii, dlatego blaty oraz stoły należy przecierać specjalnymi płynami - woda w tym przypadku nie wystarczy);
  • opróżnić kosze na śmieci;
  • uzupełniać ściereczki do naczyń, płyn, mydło oraz ręczniki;
  • odkurzać i myć podłogi (najlepiej płynami, które łączą w sobie funkcje myjące z dezynfekującymi);
  • czyścić i opróżniać lodówkę (ta czynność spokojnie może być wykonywana raz w tygodniu);
  • regularnie zmywać naczynia;
  • czyścić kafelki i fugi (to również nie jest czynność, która musi być wykonywana codziennie, ale na pewno regularnie).

Artykuł powstał we współpracy ze stroną z wyposażeniem łazienek i kuchni Lazienkaplus.pl.  

lista aktualności